Hoeveel impact heeft jouw PVC yoga mat op het milieu?

Tegenwoordig zijn we er steeds meer mee bezig, bewust zijn van wat we kopen en hoeveel impact dit heeft op onze planeet. De meeste betaalbare yogamatten zijn van PVC maar hoe weet je nou of je op een milieuvriendelijke mat staat? En hoe groot is de footprint die je achter laat ten opzichte van yogamatten gemaakt van natuurlijke materialen?

PVC staat erom bekend zeer stevig te zijn. Je kunt de PVC yogamat zowel binnen als buiten gebruiken, het kan goed tegen een beetje zonlicht en de mat is makkelijk schoon te maken. De grip op deze matten wordt steeds beter naarmate je deze langer gebruikt en de mat gaat vaak jaren mee. Soms zelfs een leven lang. Dit zijn een paar redenen waarom yoga studio’s de matten veel gebruiken.

Een yoga mat van PVC is tegenwoordig in allerlei prijscategorieën te vinden. De goedkopere varianten zijn meestal van synthetisch PVC en bevatten vaak schadelijke chemicaliën, die jij niet wil inademen tijdens je yoga sessie. Bovendien kun je deze niet recyclen want dan komen er giftige gassen vrij. Een behoorlijke impact op het milieu dus. Maar welke moet je dan wel hebben? Bij de aanschaf van een PVC mat is het belangrijk om op de volgende certificaten te letten:

1. SGS certificaat, als een yoga mat dit certificaat heeft, houdt het in dat de mat vrij is van chemische toevoegingen zoals weekmakers, kleurstoffen en andere chemicaliën en daarom geschikt voor het recyclen.

2. Oeko-tex®, als een yogamat dit certificaat heeft, kunt u er zeker van zijn dat elk onderdeel getest is op schadelijke stoffen en dat het artikel dus onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. Dit is momenteel de hoogste wereldwijde gezondheidsveiligheidsnorm. Ook deze matten zijn geschikt voor recycling.

Deze twee certificaten geven dus aan dat jouw yoga mat veilig te gebruiken is en recyclebaar is. Wanneer je deze mat bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar gebruikt, heb je een heel veilig en duurzaam exemplaar te pakken. Bij Ecoyogi hebben alle PVC matten een certificaat. Je kunt hierbij kiezen tussen een comfortabele dikke yoga mat van PVC, de Ecoyogi Classic Mat met SGS certificaat, of de stevige allround studio mat van PVC, de Ecoyogi Studio Mat met het Oeko-tex certificaat.

En hoe zit het nu eigenlijk met natuurrubber? Is dat niet een veel betere keuze dan PVC? De naam natuurrubber klinkt als een geweldig alternatief. Bovendien hebben deze matten gemiddeld lekker veel grip. Natuurrubber is biologisch afbreekbaar, afkomstig van een rubberboom. Deze bomen staan vaak op plantages in verre tropische oorden en het rubber van die bomen moet duizenden kilometers afleggen voordat jij je yoga mat hier in Nederland kunt kopen. Hier komt veel CO2 uitstoot bij kijken. De vraag is ook hoeveel regenwoud hiervoor moet worden gekapt en hoe lang het daadwerkelijk duurt voordat een mat van natuurrubber in de natuur afgebroken wordt. Dit kan jaren duren. Een mat van natuurrubber is absoluut een mooi product maar deze punten zouden jou stof tot nadenken moeten geven. Wist je trouwens dat je bij intensief gebruik een rubberen yoga mat, deze binnen een jaar tot anderhalf jaar mogelijk weer moet vervangen?

Onder de streep is het natuurlijk eerst van belang om te kijken welk materiaal bij jou en bij jouw type yoga past. Daarna is het goed om je bewust te zijn van de footprint die je achter laat en waar je je yoga mat koopt. Gelukkig heeft Ecoyogi mooie duurzame alternatieven, of je nou voor PVC of voor natuurrubber gaat. Het ene is niet perse beter dan het andere, bewust zijn is de key!

Of je nou voor PVC of voor een natuurlijk materiaal zoals natuurrubber gaat, gooi je yoga mat niet zomaar weg als je deze niet meer gebruikt. Dan beland deze op de vuilnisbelt, wordt deze illegaal ergens gedumpt of gaat het in de verbrandingsoven en dat draagt zeker niet bij aan het milieu. Samen kunnen we als yoga gemeenschap een verschil maken en daar heeft ContinuOM Collective | Collect - Reuse - Recycling of Yoga Mats het voortouw in genomen. Om verbranding en storten van oude yoga matten te voorkomen werken zij samen met gespecialiseerde bedrijven die in staat zijn om zowel yogamatten als productie afval van yoga matten te recyclen tot nieuwe industriële producten. Met behulp van eenvoudige mechanische recycling processen zonder chemische behandeling of verlies van technische prestaties, kan 100% van het materiaal worden hergebruikt en dus behouden blijven, waardoor er veel afval wordt bespaard.

Wil jij ook gebruik maken van de mogelijkheid om je oude yoga mat te recyclen dan kun je de mat via deze link aanmelden voor een retour eitiket.

https://kurma-yoga.com/nl/post-consumer-recycling/recycle-je-yogamat/

Voor meer informatie over deze zero waste oplossing kun je contact opnemen via

info@continuom.org

Veel liefs,

Team Yogamat-online

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard