NL- Yoga mat
- Meditatiekussen
- Yoga handdoek
- Yoga blok
- Yoga bolster
- Yogatas
- Yoga riem
- Yoga accessoires
- Typen yoga
- Merken
- Sale
Geplaatst op 24 mei 2017 | Door Iris Overgaauw
Er zijn sinds het ontstaan van yoga vele verschillende vormen van yoga bijgekomen. Alle yoga stijlen die we nu kennen hebben een eigen uitgangspunt, techniek en focus. Zo is er voor elke yogi wat wils. Het belangrijkste is om de yoga stijl te vinden die bij je past, want zo haal je het meeste plezier uit je yogabeoefening!
Welke yoga stijl bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke redenen om yoga te beoefenen. Deze kunnen voor iedere yogi anders zijn en omvatten onder andere:
Voor degenen die op zoek zijn naar een fysieke uitdaging is power yoga bijvoorbeeld een goede keuze. Wanneer yoga je moet helpen om tot rust te komen, kies je het beste voor yoga nidra. Als je benieuwd bent naar de werking van energie in het lichaam, is kundalini yoga ongetwijfeld de beste keuze. Kom je er nog niet helemaal uit? Over het algemeen wordt Hatha yoga gezien als algemene basis van waaruit je later kunt doorstromen.
Over het algemeen wordt Hatha yoga als de basisvorm van yoga gezien. In de Hatha yoga maak je kennis met verschillende facetten van yoga. Denk aan verschillende asana’s (yogahoudingen), meditatie, pranayama (ademhalingsoefeningen) en mantra’s. Wanneer je net begint met het beoefenen van yoga is het dus aan te raden om de basis te leggen met Hatha yoga. Je kunt dan eventueel later doorstromen naar een andere yoga stijl.
Benieuwd welke specifieke yoga stijl bij jou past? Hieronder lichten we kort de verschillende yoga stijlen toe om je een beeld te geven.
Zoals hierboven al genoemd is Hatha yoga in het Westen de meest gebruikelijke vorm van yoga. Het doel van deze stroming is om je gedachten, maar vooral je lichaam te leren beheersen. De basis van deze yoga stijl zijn de Yoga sutra’s van Rishi Patanjali, waarin acht verschillende ‘paden’ worden toegelicht voor een zinvol leven. Hatha yoga focust zich voornamelijk op (statische) yoga houdingen en ademhalingstechnieken. Ook behoren er een aantal series yoga houdingen tot de Hatha yoga stijl, waaronder als bekendste de Zonnegroet (Surya Namaskar). Hatha yoga is een toegankelijke vorm van yoga die geschikt is voor beginners en waarbinnen iedereen zijn eigen draai kan vinden.
Ashtanga is een intensieve en fysieke vorm van yoga, die zich berust op het idee dat zweten helpt bjii het zuiveren van gifstoffen uit je lichaam. Ook voor deze vorm van yoga vormen de Yoga Sutra’s de basis. De filosofie en morele normen achter het achtledige pad worden beoefend in combinatie met de fysieke facetten van yoga, zoals de houdingen en de ademhalingstechnieken. De grondlegger van Ashtanga yoga is Pattabhi Jois. De dynamische houdingen binnen deze yoga stijl zijn erop gericht om je bewustzijn te vergroten. De vinyasa (vrij vertaald als ‘flow’) is hierbij belangrijk, die maakt dat de houdingen in elkaar overvloeien, stromen en ademen. Tijdens een Ashtanga yoga les zul je veel zweten, fysiek bezig zijn en bewegen. Bekijk meer informatie over Ashtange yoga!
B.K.S. Iyengar, grondlegger van de Yvengar yoga, was net als Pattabhi Jois leerling van de Indiase wijsgeer Krishnamacharya. In plaats van zich te focussen op het intensieve en dynamische aspect van yoga, werkte hij aan het perfectioneren van de houdingen. Hoewel het lijkt alsof deze stijl van yoga zich vooral focust op het fysiek, is het uitgangspunt dat het perfect in lijn brengen van je lichaam je helpt om geestelijk ook in balans te komen. Precisie en concentratie zijn binnen deze stijl van yoga kenwaarden.
Kundalini yoga is een vorm van yoga die zich voornamelijk focust op het mentale aspect. Met diverse oefeningen oefen je je geest en maak je kennis met meditatie, chakra’s en prana (levensenergie) en leer je deze te gebruiken om een hogere staat van bewustzijn te bereiken. De basis van Kundalini yoga is de Tantrische traditie, die stelt dat alles verbonden is (non-dualisme). Door middel van simpele oefeningen, meditatie en het trainen van je bewustzijn help je om de energie van de lagere chakra’s – energiecentra met meer aardse en egocentrische verlangens – naar de hogere chakra’s te laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Kundalini yoga is voor iedereen: ‘als je kunt ademen, kun je aan yoga doen,’ aldus Yogi Bhajan.
Poweryoga is een vorm van yoga die zich focust op het fysiek en is voortgekomen uit de Ashtanga Vinyasa yoga stijl. De houdingen volgen elkaar snel op en trainen conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Daarentegen is er binnen deze yoga stijl weinig connectie met de yogafilosofie. Je verbrandt met deze vorm van yoga de meeste calorieën. Dit maakt poweryoga een goede keuze voor yogi’s die yoga beoefenen om gewicht te verliezen of fit te worden.
Yin yoga is een langzame vorm van yoga, die zich focust op het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Dit door houdingen lang vast te houden en de adem te gebruiken, zodat je op een zachte manier je grenzen leert verkennen en verleggen. De grondlegger van deze yoga stijl is de Amerikaanse Paul Grilley, die les geeft in yoga en anatomie. In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, heeft Yin yoga een rustig karakter en is Yin yoga bedoelt om goed je lichaam te voelen in de houdingen. Dit betekent dat je niet aan- en ontspant in de houdingen, maar vooral loslaat. Om de effecten van Yin yoga te vergroten, is het gunstig om Yin yoga te combineren met een dynamische (Yang) vorm van yoga of te beoefenen in combinatie met een andere sport.
Dru yoga wordt ook wel ‘de yoga van het hart’ genoemd. De zachte, rustige bewegingen in de houdingen helpen om spanning los te laten. Veel houdingen binnen de Dru yoga zijn variaties op bekende asana’s, gericht op nog meer ontspanning en ook beweging vinden in de houdingen. Door niets te overstrekken ontstaat er geen weerstand of spanning in het lichaam. Emoties en gevoelens loslaten is ook een vitaal onderdeel binnen de Dru yoga. Op die manier kun je meer de baas zijn over je eigen leven, en een innerlijke concentratie vinden voor datgene wat je wilt bereiken in het leven. Om te gaan met emoties bestaan er speciale series oefeningen onder de naam Energy Block Release, tevens worden er visualisaties en affirmaties gebruikt om blokkades los te laten.
Anusara yoga is voortgekomen uit de Hatha yoga stijl en hanteert een Tantrische filosofie. De stijl is in 1997 ontwikkeld door de Amerikaanse John Fried. Anusara staat voor ‘flowing with grace’ en de basisprincipes van de asana’s zijn Attitude (gedrag), Alignment (in lijn brengen) en Action (actie). Anusara yoga is daarmee een vorm van yoga die waarde hecht aan zowel fysiek de houdingen juist uitlijnen, als het beoefenen van yoga met de juiste intentie. Typisch voor een Anusara yoga les is het Shiva-mantra.
Karma yoga is één van de hoofdrichtingen binnen yoga en baseert zich op de Bhagavad Gita, geschriften uit het Hindoeïsme. Karma betekent handeling en door het beoefenen van Karma Yoga leer je om actief te handelen in het leven, maar niet de vruchten van je werk voor jezelf op te eisen. Dienstbaarheid en discipline staan centraal in deze vorm van yoga. Karma yoga reikt daarmee verder dan de mat en meditatie en contemplatie maken een ware karma yogi een inspirerende persoonlijkheid.
Yoga Nidra, letterlijk ‘slaap van de yogi’s’ is een vorm van yoga die het meeste lijkt op een geleide meditatie. Het is een ontspanningstechniek waarbij je terecht komt in je onderbewuste en zo blokkades kunt opheffen en een diepere staat van bewustzijn kunt bereiken. Deze vorm van yoga helpt de yogi om zich bewust te worden van bepaalde eigenschappen of onbewuste blokkades en leidt uiteindelijk tot een perfecte staat van bewustzijn.
Bikram yoga, ook wel hot yoga genoemd, komt voort vanuit de Hatha yoga en is ontwikkeld door Bikram Choudhury. Hij ontwikkelde 26 houdingen die kenmerkend zijn voor deze stijl van yoga. Deze vorm van yoga wordt beoefend in een ruimte van ongeveer 40 graden. De temperatuur helpt je om leniger te worden, je spieren soepeler te maken en de transpiratie op gang te brengen. Bikram yoga is in het Westen inmiddels een enorm populaire yoga stijl.
Daarnaast zijn er nog vele andere sub-yoga stijlen en modificaties op yoga stijlen die minder bekend zijn, zoals Prana yoga of Ayurveda yoga bijvoorbeeld. Het kan nuttig zijn om een proefles te volgen bij iedere yoga stijl die je aanspreekt of advies in te winnen van ervaren docenten.
Met welke vorm van yoga heb jij goede ervaringen?