NL- Yoga mat
- Meditatiekussen
- Yoga handdoek
- Yoga blok
- Yoga bolster
- Yogatas
- Yoga riem
- Yoga accessoires
- Typen yoga
- Merken
- Sale
Je kunt de juiste yoga mat kiezen door vooral je eigen persoonlijk voorkeuren, je belangrijkste behoefte en de vorm van yoga die je beoefent op een rij te zetten. De huidige markt biedt bijzonder veel matten aan die veelal op verschillende manieren worden gefabriceerd en zijn gemaakt van verschillende materialen. Vind je het lastig om de juiste yoga mat te kiezen? Wij helpen je er mee op weg.
Om de juiste yoga mat te kiezen is het van belang dat je op de juiste eigenschappen en functies let.
7 belangrijkste functies, factoren en eigenschappen van een yoga mat op een rij.
1. Materiaal.
2. Grip.
3. Veerkracht, dichtheid en comfort.
4. lengte en/of breedte.
5. Oppervlak textuur/profiel.
6. Levensduur en duurzaamheid.
7. Prijs.
Hieronder zullen we deze zeven belangrijkste functies, factoren en eigenschappen van de yoga mat verder uitwerken.
De vijf meest belangrijke materialen voor yogamatten zijn:
1. (Polyvinyl chloride) PVC yoga mat.
PVC is één van de meest gebruikte materialen voor het fabriceren van een yogamat. PVC is een zeer populair materiaal, omdat een PVC yogamat zeer sterk is en een lange levensduur heeft. De mat heeft een kleverige/sticky oppervlak waardoor het gevaar van uitglijden minimaal is.
Een aantal belangrijke punten van aandacht voor PVC yogamatten zijn de volgende:
-Veel PVC bevatten schadelijke stoffen zoals Phthalaten (weekmakers), Dioxine en AZO (chemische kleurstoffen). Deze stoffen kunnen een negatief effect hebben op het milieu en de gezondheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse merken beschikbaar die yogamatten fabriceren die vrij zijn van deze stoffen. Yogamatten die voldoen aan de hoogste Europese regelgeving zijn voorzien van het Öko-Tex certificaat. Dit keurmerk richt zich op het beperken van schadelijk stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. De Manduka PRO-serie en de Ecoyogi Studio-lijn zijn voorzien van het Öko-Tex certificaat en dus vrij van deze giftige stoffen.
-Een ander belangrijk punt waarmee je rekenschap moet houden alvorens je een PVC mat aanschaft is dat deze gladder wordt naarmate de mat vochtiger wordt. Zweet je regelmatig of veel? Je kunt een PVC mat kopen in combinatie met een yoga handdoek. Een goede yoga handdoek wordt stroever naarmate deze vochtiger wordt.
-Een PVC mat is gevoelig voor temperatuur. Is het koud? Dan kan de mat wat stugger en stijver aanvoelen. Bij een warme temperatuur is de mat soepel en kan deze wat plakkerig aanvoelen.
Zoek je een matje waarmee je ook naar buiten kunt? Dan is de PVC yogamat in de meeste gevallen de beste keuze.
2. Natuur Rubber yoga mat:
Natuur rubber is een sap dat voornamelijk afkomstig is uit de Braziliaanse en de Indische rubberboom. Yogamatten gemaakt van natuurlijk rubber hebben de laatste jaren een grote opmars gemaakt, omdat de rubbermatten in de ogen van veel Yogi's milieuvriendelijker zijn dan de meeste PVC matten. Een goede rubber mat biedt een zeer goede grip en zorgt daarnaast voor een uitstekende demping en optimaal comfort. Deze zijn dan ook uitermate geschikt voor de milieu bewuste yoga liefhebbers die veel grip en comfort wensen.
Punten van aandacht bij de aanschaf van een natuur rubber yoga mat zijn:
-Een rubber mat heeft in het begin een sterk aanwezige rubber geur. Niet iedereen kan deze geur waarderen. De geur zal na een aantal weken voor het belangrijkste deel verdwijnen. Je kunt dit proces versnellen door de mat een paar keer goed schoon te maken met bijvoorbeeld een oplossing van 50 % natuur of appel azijn en 50% water, eventueel aangevuld met een paar druppels etherische olie voor een lekkere geur. Maak geen gebruik van een agressief schoonmaak middel, dit kan de levensduur negatief beïnvloeden.
-De meeste rubbermatten zijn voorzien van een klein percentage latex. Mensen met een latex allergie kunnen beter zoeken naar een ander materiaal. De Manduka eKO-serie is 99% latex vrij waardoor deze geschikt is voor veel mensen met een intolerantie voor latex.
-Rubber is een natuurlijk materiaal en daardoor gevoeliger voor direct zonlicht. Door een rubber yogamat langdurig aan zonlicht bloot te stellen kan deze verkleuren en/of uitdrogen. Deze is dan ook minder geschikt om buiten te gebruiken.
-Rubber matten gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal en hebben daardoor een minder lange levensduur. Indien je de yoga mat goed onderhoudt zal dit de levensduur echter flink verlengen.
-Rubbermatten zijn verkrijgbaar in een open cel structuur (JadeYoga) en gesloten cel structuur (Manduka). De gesloten cel structuur matten zijn gemakkelijker te onderhouden omdat er geen vocht, olie of andere stoffen in de mat kunnen komen. De rubber matten met een open cel structuur zijn meestal iets stroever, omdat de mat het vocht en stof zal opnemen. Dit vraagt zo nu en dan om een grondige schoonmaakbeurt. Indien de rubber mat nat is geworden door zweet of een grondige schoonmaak beurt is het belangrijk om deze goed te laten drogen. Een rubber mat met een open cel structuur heeft aanzienlijk meer tijd nodig om te drogen dan één met een gesloten cel structuur.
3. (ThermoPlastic Elastomeer) TPE yoga mat
TPE yogamatten zijn het resultaat van de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van yogamatten. TPE is een relatief nieuw materiaal dat in de basis bestaat uit synthetisch rubber. Yogamatten gemaakt van dit materiaal zijn milieu vriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid, omdat ze vrij zijn van PVC, latex en andere schadelijke en/of giftige stoffen. Een TPE mat zorgt voor voldoende grip en is gemakkelijk schoon te maken, omdat deze nauwelijks vocht en water absorbeert. Een TPE mat biedt een vergelijkbaar comfort en is ongeveer net zo duurzaam als de natuurlijke rubbermat. Een ander voordeel is dat de TPE mat gemiddeld voordeliger is in aanschaf en minder weegt dan een relatief zware rubbermat.
Punten van aandacht bij de aanschaf van een TPE yoga mat:
-Een TPE mat staat erom bekend dat deze in het begin een typische geur heeft. Deze geur verdwijnt na een aantal weken.
-Materiaal nog is pas vrij recent op de markt gekomen, er zijn daarom nog geen echte nadelen over bekend.
4. Katoen yoga mat (Mysore-Yoga rug)
Katoenen yogamatten noemen we ook wel een Mysore of een yoga rug. Ze hebben weinig demping, omdat ze van een katoen vezel zijn gemaakt. Ze bieden een goede grip en nemen gemakkelijk zweet op. Een ander voordeel is dat je ze makkelijk schoon kunt maken. Nadat je de mat hebt gebruikt kun je deze gemakkelijk wassen. Let hierbij wel op de wasvoorschriften. Een katoenen mat begint langzaam weer aan populariteit te winnen omdat deze mat zeer geschikt voor het beoefenen van Bikram, Power of Ashtanga Yoga.
Punten van aandacht bij de aanschaf van een kantoenen yoga mat zijn:
-Nadeel van deze matjes is dat katoenvezels relatief snel kunnen breken als gevolg van slijtage en dus minder duurzaam zijn.
-Een ander punt van aandacht is dat een katoenen mat op een gladde ondergrond sneller zal wegglijden. Het is dan ook te overwegen om onder een katoenen mat een dunne PVC, rubber of reismat te plaatsen zodat de katoenen mysore niet kan wegglijden. Indien je meer comfort en veerkracht wenst kun je ook een dikkere yoga mat gebruiken.
5. Jute yoga mat.
De wereld wordt steeds groener en ook steeds meer yoga beoefenaars zijn zich bewust van ons milieu en leefomgeving. De jute mat wordt vaak beschouwd als één van de meest milieuvriendelijke yogamatten die er bestaat, omdat deze wordt gemaakt van een natuurlijk materiaal en 100% biologisch afbreekbaar is. Een jute mat is geschikt voor veel vormen en stijlen van yoga. Jute is een veelzijdige vezel met aantal mooie kwaliteiten. Dat is sterk, duurzaam, anti statisch, biedt een goede grip en ademt.
Punten van aandacht bij aanschaf van een Jute yoga mat zijn:
-Deze matten zijn nog redelijk moeilijk verkrijgbaar.
-De jute yoga mat wordt vaak geleverd in een combinatie van meerdere verschillende materialen.
-Een ander nadeel is dat bij intensief en zwaar gebruik het jute weefsel kan loslaten, wat de levensduur beperkt.
6. Andere materialen die gebruikt worden voor het fabriceren van yogamatten zijn: schapenwol, kurk, PER (Polymer Environmental Resin) en NBR schuim. PLUSfoam vormt de nieuwste ontwikkeling op gebied van milieu vriendelijke yogamatten, dit materiaal is volledig te recyclen.
Door gebruik te maken van de filters op onze website is het eenvoudiger om de juiste yoga mat te vinden.
Grip is voor veel yogi's één van de belangrijkste punten bij de aanschaf van een yoga mat. Een goede grip zorgt ervoor dat je niet uitglijdt bij moeilijke houdingen (asana's) en oefeningen, zodat je bovendien de kans op blessures aanzienlijk vermindert.
Op het moment van het schrijven van dit artikel hebben we nog geen yogamat kunnen vinden die 100% grip biedt onder alle omstandigheden en combinaties van factoren en functies. Daarmee willen we uiteraard niet zeggen dat er voor jou geen juiste yoga mat bestaat.
Op het punt van grip zal de keuze vooral afhangen van welke vorm van yoga je beoefent, waarbij droge of vochtige omstandigheden een belangrijke rol spelen. Tevens is het van belang te weten welke functies en eigenschappen naast grip voor jou belangrijk zijn.
In sommige gevallen zul je een compromis moeten sluiten of gebruik moeten maken van een combinatie van meerdere producten om de optimale plek te creëren waarop jij je oefeningen het beste kunt uitvoeren.
We schetsen een voorbeeld van iemand die Bikram of Power yoga (vormen van yoga waarbij je veel zweet) beoefent en daarbij grip, comfort en veerkracht belangrijk vindt. Hij kan het best kiezen voor een PVC mat (voor comfort en veerkracht) in combinatie met Yoga handdoek of kantoenen yoga mat (voor grip onder zweterige omstandigheden), een goede PVC mat geeft voldoende grip onder droge omstandigheden, maar zal zijn grip verliezen als je veel begint te zweten.
Onze keuze voor de yoga mat met de beste grip onder de meeste variabele omstandigheden en in combinatie met de meest belangrijke functies is de Liforme mat of de Ecoyogi PRO Grip.
3. Veerkracht, dichtheid en comfort van de yoga mat.
De dichtheid en dikte van een yogamat bepalen voor een belangrijk deel het comfort, de veerkracht en ondersteuning van je gewrichten. Daarnaast heeft de dichtheid een grote invloed op de balans en stabiliteit tijdens het uitvoeren van belangrijke houdingen en oefeningen.
Voor veel yogi's is de dichtheid belangrijker dan de dikte van een mat. Indien een mat te dun is zul je deze tijdens een geknielde houding als oncomfortabel kunnen ervaren. Is een mat te dik en heeft deze een lage dichtheid? Dan kan dit je het gevoel geven dat je geen contact of verbinding meer hebt met de ondergrond, waardoor de balans en stabiliteit verloren gaat. Over het algemeen varieert de dikte van een mat tussen de 1,5 en 6 mm. De gemiddelde is 4 mm. Deze dikte kom je in de praktijk ook het meeste tegen.
De dikte en de dichtheid bepalen het gewicht van de yogamat. Dit is geen onbelangrijk punt bij het bepalen van je keuze. Als je regelmatig reist is het niet handig om een mat van 3,5 kilo mee te nemen. Je kunt dan beter kiezen voor een iets dunnere mat met een lager gewicht, maar met een goede dichtheid. Een ander voordeel van een mat met een hoge dichtheid is dat deze vlakker op de vloer ligt en aanzienlijk steviger aanvoelt dan een mat met een lage dichtheid.
Hoe kun je de dichtheid van een yoga mat berekenen?
Voor het berekenen van de dichtheid heb je de lengte, breedte en de dikte nodig. Hiermee kun je het volume van de mat bepalen. Daarnaast is het gewicht van de mat belangrijk.
Voorbeeldberekening:
Lengte x breedte x dikte van de mat geeft 183 cm x 60 cm x 0,45 cm = 4941 cm3. Het gewicht van deze mat is 1800 gram.
Door het gewicht van de mat te delen door het volume krijg je de dichtheid. 1800 (gewicht): 4941 (volume) = 0,36 (dichtheid = gram per cm3).
De dichtheid bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit en de prijs van een yoga mat. Om je een indicatie te geven van de diverse dichtheidswaarden:
<0,3 = lage dichtheid
0,3 - 0,4 = gemiddelde dichtheid
>0,4 = hoge dichtheid
Bij de bovenstaande berekeningen moeten we opmerken dat er in de praktijk altijd kleine verschillen kunnen ontstaan. De waarden die wij hanteren zijn de waarden op basis van de maten en gewichten die wij verkrijgen van onze leveranciers.
Yogamatten zijn in verschillende lengtes en breedtes verkrijgbaar. Wat is de juiste lengte of breedte voor jou?
Er gelden geen vaste regels voor het bepalen van de juiste lengte of breedte van een goede mat. Vaak is de keuze afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
De gemiddelde lengte in Europa is 180 cm en de gemiddelde breedte is 60 cm. Dit zijn voor veel mensen de geschikte afmetingen.
Uit ervaring hebben wij ontdekt dat de meeste mensen het optimale comfort uit hun mat halen als de mat minimaal gelijk is aan hun eigen lengte of breedte, bij voorkeur zelfs iets langer en breder. Je kunt dit het beste opmeten door plat op de grond te gaan liggen en vervolgens je lengte en breedte door iemand anders te laten opmeten.
Waarom is de oppervlak structuur/profiel van een yogamat zo belangrijk? De oppervlak structuur/profiel bepaald voor een belangrijk deel de grip. Daarnaast is de structuur/profiel van invloed op hoe een yoga mat aanvoelt en daarmee tevens een onderdeel van het algemene comfort van de mat.
De meeste yogamatten hebben een andere structuur/profiel. De matten zijn verkrijgbaar van volledig glad tot zeer ruw en van een fijne tot een zeer grove structuur. Jute yogamatten hebben een organische hardheid en ruwheid terwijl PVC en rubber matten over het algemeen een lichte structuur hebben maar zachter aanvoelen.
Als je langer in een bepaalde houding moet staan dan kan een mat met een grove structuur vervelend zijn. Maak je veel slepende bewegingen dan kan een te stroeve structuur/profiel storend zijn.
De meeste yogi's en yogini's zijn het er over eens dat een goede mat natuurlijk moet aanvoelen.
Als yogi's een yogini's zijn we steeds meer bezig bewust te leven. Ook als het gaat om het kiezen van producten die wij aanschaffen voor onze yoga oefeningen.
In de praktijk blijkt het nog niet zo gemakkelijk te zijn om te kiezen voor een yogamat die voldoet aan al deze eisen. De yoga industrie is voortdurend in beweging en er bestaat een groot aanbod.
Wij krijgen steeds meer vragen over de milieuvriendelijkheid en levensduur van yogamatten, we proberen je daarom hieronder een toelichting te geven die je wellicht kan helpen bij jouw keuze.
Eigenlijk gaan milieuvriendelijkheid en levensduur van een yoga mat niet goed samen. Yogamatten gemaakt van milieuvriendelijke materialen (natuurlijk rubber, katoen, TPE) hebben vaak een kortere levensduur dan matten gemaakt van minder vriendelijke materialen zoals PVC en aanverwante materialen.
Eigenlijk is het heel logisch dat milieuvriendelijke yogamatten een minder lange levensduur hebben dan matten die minder milieuvriendelijk zijn. De matten die aangemerkt worden als milieuvriendelijk zijn matten gemaakt van milieuvriendelijk materialen die afbreken in de natuur en daardoor geen belasting voor het milieu vormen.
Milieuvriendelijke materialen breken sneller af als ze in aanraking komen met natuurlijke invloeden zoals zonlicht en zuurstof. Het type yoga dat je beoefent en dagelijks gebruik kunnen dit proces verder versnellen, want door de wrijving zal de mat nog sneller afbreken.
We kunnen hierbij een mooie vergelijking maken met het hardlopen. Iemand die 2 keer in de week hardloopt zal aanzienlijk langer doen met een paar hardloopschoenen dan iemand die marathons loopt en dus vaker en meer moet trainen. Hierbij zullen ook de ondergrond en looptechniek van invloed zijn op de slijtage van de schoenen.
Wij hebben voorbeelden van klanten die natuurlijk rubberen yogamatten gebruiken van de meest vooraanstaande merken en de mat na een halfjaar moeten vervangen omdat de toplaag volledig is versleten. Bij navraag blijkt dan vaak dat de mat dagelijks actief is gebruikt. We hebben ook voorbeelden van klanten die dezelfde yogamatten gebruiken en hier gemakkelijk 3 tot 5 jaar mee doen. Bij navraag blijkt dat deze matten minder intensief en voor rustigere vormen van yoga werden gebruikt.
Wil je een sterke mat met een lange levensduur? Dan kom je al snel uit bij een yogamat die gemaakt is van PVC. Nadeel van PVC is dat het meestal minder milieuvriendelijk is.
Ook hierbij moeten we wel een kanttekening maken. Er zit veel verschil tussen de milieuvriendelijkheid van de verschillende PVC matten. De goedkopere PVC matten zitten vaak vol met giftige stoffen zoals weekmakers, phthalaten, dioxine en kleurstoffen. Dit kan kankerverwekkend zijn of allergische reacties opleveren. Naarmate PVC yogamatten duurder worden bevatten ze vaak minder van deze gifstoffen. De betere PVC matten zoals die van Manduka PRO-serie of Ecoyogi studio-lijn matten worden in Europa emissie vrij gefabriceerd. Deze PVC matten worden op de juiste manier gefabriceerd zonder gebruik en vrijkomen van giftige stoffen. Deze matten zijn op het hoogste niveau getest en gecertificeerd (Standard 100 level 1) van de Öko Tex norm. Hiermee garanderen deze producten dat ze veilig zijn in gebruik en geen allergische reacties veroorzaken. Wij noemen deze ook wel 2.0 PVC matten.
Als je milieuvriendelijkheid en de levensduur samenvoegt kom je in onze beleving uit bij duurzaamheid.
Een goede 2.0 PVC mat heeft een levensduur die gemiddeld vier keer langer is dan een mat gemaakt van natuurlijke materialen. Dit betekent ook dat een mat van natuurlijke materialen vier maal gefabriceerd moet worden.
Om te bepalen of een mat milieuvriendelijk is, een lange levensduur heeft of duurzaam is heb je soms een bredere afweging nodig. Zo nu en dan moet je concessies doen om de juiste keuze te maken.
De laatste jaren zijn termen als eco, duurzaamheid, milieuvriendelijk en biologisch begrippen geworden die op alle mogelijke manieren worden toegevoegd aan yogamatten en andere producten. Zijn dit nu ook daadwerkelijk producten die ecologisch, duurzaam, milieuvriendelijk of biologisch zijn of gebruiken we deze termen alleen voor marketing doeleinden?
Net als bij veel andere producten krijg je waarvoor je betaalt, dit geldt in het bijzonder voor yogamatten. De prijzen van yogamatten variëren behoorlijk. Je kunt al een yoga mat kopen vanaf € 7,00, terwijl de prijs kan oplopen tot wel € 140,00.
Goedkopere yogamatten vind je in de grotere warenhuizen of via online aanbiedingen. Deze aanbieders kopen de yogamatten vaak in grote partijen in. Vaak zijn dit yogamatten van een minder goede kwaliteit waarbij men niet heeft gekeken naar het gebruik van giftige stoffen. Deze giftige stoffen kunnen gevolgen hebben voor je gezondheid en zijn veel meer belastend voor het milieu. Ben je op zoek naar een kwalitatieve en comfortabele yogamat met een goede grip en een hoge dichtheid? Dan betaal je daarvoor ook wat meer.
Je zult ontdekken dat als je bereid bent meer te betalen voor een kwaliteitsmat het een groot verschil zal opleveren bij het uitvoeren van je oefeningen. Je voelt je veiliger en zelfverzekerder.
Met het bovenstaande willen we niet zeggen dat je geen geschikte yoga mat kunt vinden voor €25,00. Als je een rustige vorm van yoga beoefend waarbij je minder afhankelijk bent van bijvoorbeeld grip en stabiliteit dan kan een mat in deze prijsklasse prima aan je wensen voldoen.
Belangrijk om te weten is dat de kwaliteit en duurzaamheid van de mat vaak verbeteren als je wat meer geld betaalt.
Als wij een advies geven aan startende yogi's of yogi's die minder geld willen of kunnen uitgeven en die
op zoek zijn naar een goede allround mat met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding dan is onze eerste keuze de Ecoyogi Studio mat.
Dit is een yoga mat in de prijscategorie van € 25,00 - € 35,00.
De Ecoyogi studio mat is een zeer sterke in Europa gefabriceerde yoga mat die ook vaak in yoga studio's
wordt gebruikt. De mat heeft een gemiddelde dikte van 4,5 mm is niet te zwaar en ligt mooi stabiel op de vloer. De studio mat is voorzien van een Öko-Tex 100 certificaat op het hoogste niveau.
Wij wensen je veel plezier en succes bij het kiezen van de juiste yoga mat.